Alicja Węgorzewska

Śpiewaczka, mezzosopran, urodzona w Szczecinie, absolwentka Wydziału Wokalno-Aktorskiego Akademii Muzycznej w Warszawie.

Debiutowała na scenie wiedeńskiej Kammeroper, następnie otrzymała angaż w Neue Oper Wien a także w Theater an der Wien. Uczestniczyła w wielu międzynarodowych festiwalach i galach operowych m.in. w Innsbrucku, Wiedniu, Bredy. Współpracowała z teatrami w Berlinie, Bayreuth, Monte Carlo. Śpiewała w Concertgebouw w Amsterdamie czy berlińskim Konzerthaus.
Jest laureatką nagrody polskiej estrady – Prometeusza (2007). Brała udział w nagraniu ścieżki dźwiękowej do filmu „Wiedźmin”, za którą otrzymała Złotą Płytę.
Promuje sztukę operową także poza murami teatrów i sal koncertowych. Często gości w mediach jako gwiazda wielu programów telewizyjnych oraz imprez masowych.
Dla Fundacji Pro Musica Bona wcieliła się w niepowtarzalną Carmen podczas Gali Operowej – Koncertu Noworocznego, który odbył się 125 metrów pod ziemią w komorze „Warszawa” Kopalni Soli w Wieliczce.