Joanna Wiśnios

UMuzykolog, pedagog i kierownik sekcji przedmiotów ogólnomuzycznych Państwowej Szkoły Muzycznej II st. im. W. Żeleńskiego w Krakowie

autorka wielu książeczek dla dzieci, m.in. promowanej przez Fundację Pro Musica Bona na Koncertach Edukacyjnych „Bajki o Mozarcie”. Bajka jest adresowana do starszych przedszkolaków oraz do czytelników rozpoczynających szkolną edukację. W żartobliwy sposób przybliża ona przyszłym melomanom (i nie tylko) postać jednego z największych kompozytorów w dziejach muzyki Wolfganga Amadeusza Mozarta (1756-1791). Opowiada o perypetiach artysty, począwszy od jego dzieciństwa aż do czasów, kiedy jako kompozytor i wirtuoz osiągnął największe sukcesy. Zadaniem Słowniczka wyrazów nie zawsze zrozumiałych, umieszczonego na końcu książeczki, jest wprowadzenie młodego czytelnika w realia epoki, w której dorastał Mozart. Dołączona do książki płyta CD z nagraniem oprawionej muzycznie Bajki sprawi, że jej treść stanie się dla dzieci jeszcze bardziej interesująca.

.