Leszek Mikos

Absolwent Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. Prywatny przedsiębiorca, właściciel biurowców i hoteli.

Założyciel Stowarzyszenia Przedsiębiorców Miasta Krakowa, członek Klubu Kapitału Śląskiego. Prezes Stowarzyszenia Terra Artis Lanckorona. Założyciel Stowarzyszenia Miłośników Opery Krakowskiej. Fundator stypendiów dla uzdolnionej muzycznie młodzieży. Sponsor i organizator koncertów muzyki klasycznej. Zawodowo niezwiązany z życiem muzycznym, prywatnie meloman i koneser opery. Jako współproducent wydał w Polskim Wydawnictwie Muzycznym zbiór recenzji spektakli wystawionych w Metropolitan Opera w Nowym Jorku w latach 1999-2010.

Dla Fundacji Pro Musica Bona chodząca encyklopedia wiedzy o operze i operetce, obdarzony czarującym barytonem prezenter koncertów noworocznych – gal operowych, operetkowych i musicalowych organizowanych wspólnie przez Fundację i Kopalnię Soli w Wieliczce.