Ryszard Karczykowski

Należy do najwybitniejszych polskich śpiewaków operowych. Międzynarodowej sławy tenor.

Wykształcony w Gdańsku i Berlinie zadebiutował w Niemczech a występ w Aix-en-Provence i Covent Garden w Londynie otworzyły artyście drzwi do międzynarodowej kariery. Wystąpił dotąd na wszystkich ważnych scenach operowych i koncertowych świata. Od 1998 roku Profesor, prowadził klasę śpiewu na Akademii Muzycznej w Krakowie, był tam również Kierownikiem Katedry Wokalistyki, uczył na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie. Dokonał wielu nagrań współpracując z wybitnymi dyrygentami. Jego wszechstronny repertuar obejmuje opery, operetki, oratoria, muzykę sakralną i pieśni. Prowadził kursy mistrzowskie w kraju i zagranicą, zasiadał w jury międzynarodowych konkursów wokalnych, od lat zajmuje się także reżyserią operową. Piastował stanowisko tak dyrektora artystycznego Opery Krakowskiej jak i Teatru Wielkiego – Opery Narodowej w Warszawie. Dla nas zgodził się uświetnić swoim występem Koncert Noworoczny organizowany przez Fundację Pro Musica Bona i Kopalnię Soli w Wieliczce.

.