DZIAŁALNOŚĆ

Koncert Stypendystów w Auli Collegium Novum

Aula Collegium Novum

Koncert uświetniający obchody jubileuszu 60- cio lecia

Stowarzyszenia Absolwentów Uniwersytetu Jagiellońskiego.

W koncercie wzięli udział:

• klarnecistka Dorota Pałka,
  • pianista Yehuda Prokopowicz,
  • skrzypaczka Julia Rozmus,
  • gościnnie pianistka prof. Monika Gardoń – Preinl

Dorota Pałka- klarnecistka

Yehuda Prokopowicz - pianista

Na zdjęciu Julia Rozmus z towarzyszeniem pianistki dr hab Moniki Gardoń -Preinl prof. AMKP wykonują Preludium i Allegro Fritza Kreislera.

Dla Julii był to koncert zwieńczający jej 9 rok nauki gry na skrzypcach. W roku szkolnym 2023/24 zdobyła wiele nagród na konkursach skrzypcowych w tym II miejsce na VII Konkursie Skrzypcowym w Toruniu czy wyróżnienie na IX Kokursie im. Tadeusza Wrońskiego na Skrzypce Solo w Tomaszowie Mazowieckim.

WARTO WIEDZIEĆ

Budowa gmachu Collegium Novum, rozpoczęta w 1883 roku według projektu Feliksa Księżarskiego, była znaczącym przedsięwzięciem architektonicznym. Pracami budowlanymi zarządzał Antoni Łuszczkiewicz, a do realizacji projektu użyto najwyższej jakości materiałów. Kamień sprowadzono z Dobczyc, Pińczowa oraz Straconki, natomiast cegłę dostarczyła fabryka Maurycego Barucha z Podgórza. Stolarka i meble do wnętrz zostały zaprojektowane przez Tadeusza Stryjeńskiego, co dodało budynkowi elegancji i klasy.

Budowę zakończono w 1887 roku, a uroczyste otwarcie uczczono wybiciem pamiątkowego medalu, zaprojektowanego przez Mieczysława Kurnatowskiego. Collegium Novum od samego początku swojego istnienia stało się ważnym punktem na mapie akademickiej, zachwycając swoją architekturą i starannością wykonania.

Za gościnę i możliwość zagrania koncertu w tak nobliwym miejscu, jakim jest Aula Collegium Novum składamy podziękowania na ręce prof. Piotra Laidlera, Prezesa Stowarzyszenia Absolwentów Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Autorem zdjęć jest Konrad Mika