Anna Dyyak

Młoda artystka ,laureatka wielu konkursów wiolonczelowych i kameralnych. Do swoich pasji muzycznych zalicza również śpiew, który doskonali w wolnym czasie.

Wiolonczelistka młodego pokolenia pochodząca z Krakowa. Edukację muzyczną rozpoczęła w wieku lat siedmiu w Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Krakowie w klasie wiolonczeli mgr Krzysztofa Wójtowicza, którą ukończyła z wyróżnieniem w 2019 r. Obecnie uczy się w Państwowej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej II stopnia im. Fryderyka Chopina w Krakowie w klasie wiolonczeli dr hab. Natalii Kurzac-Kotuli.

Stypendia

Opieką krakowskiej fundacji "Pro Musica Bona" została objęta w roku szkolnym 2017/2018. Od roku szkolnego 2021/2022 jest również stypendystką Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci.

Wielokrotnie brała udział w konkursach, zdobywając liczne nagrody i wyróżnienia zarówno w muzyce solowej jak i kameralnej. Jest zdobywczynią Grand Prix oraz nagród głównych na ponad 30 konkursach wiolonczelowych oraz muzyki kameralnej o randze ogólnopolskiej i międzynarodowej między innymi w Kubinie Dolnym, Pradze, Bochni, Sochaczewie i wielu innych.

Podczas swojej dotychczasowej kariery artystycznej, miała okazję występować na licznych festiwalach w tym m.in.

• na krakowskim festiwalu "Sacrum Profanum" (pod batutą prof. Moniki Bachowskiej),
  • na XIII i XVIII edycji festiwalu "Dni Muzyki Feliksa Mendelssohna”,
  • na Festiwalu Muzyka w Starym Krakowie
  • oraz dwukrotnie występowała z Orkiestrą Uniwersytetu Pedagogicznego w ramach koncertów "Młodzi Wirtuozi z orkiestrą" (pod batutą dr Małgorzaty Tęczyńskiej-Kęski).

Za swoje osiągnięcia artystyczne w latach 2015-2019 corocznie otrzymywała nagrodę Prezydenta Miasta Krakowa prof.Jacka Majchrowskiego.

Doskonalenie umiejętności

Swoje umiejętności pogłębiała podczas Międzynarodowych Kursów Muzycznych w Łańcucie, Zimowej Akademii Muzyki w Lusławicach, I edycji e-Banku Talentów oraz International Master Classes in Dolny Kubin (Słowacja) pod kierunkiem znamienitych profesorów: Stanisława Firleja, Piotra Hausenplasa, Tomasza Strahla i Kazimierza Michalika.

Zainteresowania

W czasie wolnym Ania uwielbia śpiewać. Śpiewa od najmłodszych lat. Przez kilka lat kształciła się w tym kierunku w Krakowskiej Fundacji Sztuki pod opieką mgr Magdaleny Iwińskiej-Masłowskiej, a od 2019 roku uczy się emisji głosu pod czujnym okiem mgr Magdaleny Pilarz-Bobrowskiej.