Izabela Maciaszczyk

Uzdolniona gitarzystka , laureatka ponad 40 konkursów międzynarodowych i ogólnopolskich oraz wieloletnia stypendystka Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci.

Izabela Maciaszczyk – grę na gitarze rozpoczęła w wieku 6 lat w Szkole Muzycznej I st. w Skawinie w klasie gitary klasycznej pana Łukasza Dobrowolskiego. Obecnie jest uczennicą Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej II st. im. F. Chopina w Krakowie w klasie gitary klasycznej pani Joanny Baran-Nosiadek.

Jest laureatką blisko 70 konkursów, w tym ponad 20 międzynarodowych. Do najważniejszych można zaliczyć:

• I miejsce na III Katowice International Guitar Competition,
  • I miejsce i Grand Prix na XXIII Ivan Ballo Music Festival w Dolnym Kubinie,
  • I miejsce i Złoty medal na International Competition and Festival Eurofest w Pradze.

Gitara jazzowa

Swoje zainteresowania muzyczne rozwija również w kierunku gitary jazzowej. W tej dziedzinie również odnosiła sukcesy na konkursach ogólnopolskich, oraz uczestniczyła w warsztatach m.in. u prof. Jerzego Główczewskiego, prof. Bernarda Maseli, dr. Leszka Wiśniowskiego, dr Wojciecha Lipińskiego.

Doskonalenie umiejętnośći

Grę na gitarze doskonaliła podczas wielu lekcji mistrzowskich m.in. z:

• prof. Wandą Palacz,
  • prof. dr hab. Michałem Nagy,
  • dr hab. Markiem Pasiecznym,
  • dr hab. Waldemarem Gromolakiem,
  • dr Miłoszem Mączyńskim,
  • dr Krzysztofem Meisingerem,
  • prof. Markiem Zielińskim,
  • prof. Markiem Nosalem,
  • Robertem Horna,
  • Andrea de Vitis,
  • Martinem Schwarzem.

Stypendia

Izabela Maciaszczyk była laureatką Stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego – za osiągnięcia artystyczne w roku szkolnym 2019/2020, została także przyjęta do grona stypendystów Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci w roku szkolnym 2021/2022, 2022/2023 i 2023/2024.

Za szczególne osiągnięcia artystyczne otrzymała również na rok szkolny 2021/2022 oraz 2022/2023 - Małopolskie Stypendium im. Jana Pawła II dla Mistrzów Edukacji.

Ponadto Izabela jest podopieczną programu stypendialnego Fundacji Pro Musica Bona, począwszy od roku szkolnego 2022/2023.

Na początku swojej artystycznej drogi była też stypendystką Burmistrza miasta Skawiny za wysokie wyniki w nauce oraz za osiągnięcia w konkursach muzycznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym za rok szkolny 2018/2019.

Izabela została również wyróżniona przez Prezydenta Miasta Krakowa „Laurem Olimpijskim” za szczególne osiągnięcia w konkursach, turniejach i olimpiadach przedmiotowych w roku szkolnym 2022/2023 w ramach Krakowskiego Programu Wspierania Uzdolnionych Uczniów.