Jan Szełęga

Utalentowany młody gitarzysta , laureat wielu konkursów międzynarodowych i ogólnopolskich oraz stypendysta Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci.

Jan Szełęga urodził się w 2006 roku. Naukę gry na gitarze rozpoczął w wieku ośmiu lat w klasie Adama Makowskiego w Szkole Muzycznej I w Wieliczce (obecnie Zespół Szkół Muzycznych w Wieliczce), a następnie ją kontynuował w klasie Justyny Dawidowicz w Szkole Muzycznej I stopnia w Świątnikach Górnych. Obecnie jest uczniem V klasy Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej II stopnia w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. Mieczysława Karłowicza w Krakowie w klasie gitary prof. dr hab. Michała Nagy’a oraz w klasie kameralistyki Marcina Koziaka.

Jest laureatem wielu konkursów międzynarodowych i ogólnopolskich w tym:

• I miejsca na Międzynarodowym Konkursie Gitarowym „Mladí gitaristi 2024” w Dolným Kubínie
  • VIII Ogólnopolskiego Konkursu Indywidualności Muzycznych Atma 2024 (Tytuł Finalisty),
  • Wyróżnienia na Ogólnopolskiego Konkursu Muzycznego Centrum Edukacji Artystycznej w Inowrocławiu w 2022
  • I miejsca na Visegrad Guitar Competition w Bratysławie 2021
  • Grand Prix na IX Ogólnopolskiego Konkursu Gitarowego „Gitara Viva!” w Kielcach w 2021,
  • I miejsca ex aquo XXII Ogólnopolskiego Konkursu Muzycznego „GITARIADA” w Kłodzku w 2019 i I miejsce w kategorii zespołów w 2024
  • Grand Prix i I miejsce na XIII Mikołajkowym Konkursie Gitarowym dla Dzieci w Rybniku w 2019

Doskonalenie umiejętności

Brał udział w lekcjach mistrzowskich i warsztatach z Jakubem Kościuszko, Markiem Nosalem, Leszkiem Potasińskim, Petrem Saidlem, Martinem Schwarzem, Miriam Rodriguez-Brüllovą, Campbellem Diamondem oraz Lorenzo Michelim.

Koncerty

Mimo młodego wieku miał już okazję koncertować w takich miejscach jak:

• Muzeum Książąt Czartoryskich,
  • Dom Jana Matejki,
  • Ośrodkek Kultury Europejskiej „Europeum”,
  • a także w Filharmonii Krakowskiej
  • oraz na Zamku Królewskim w Warszawie.

W marcu 2023 roku wystąpił jako solista z Krakowską Młodą Filharmonią.

Stypendia

Poza prowadzeniem działalnością solisty udziela się również jako kameralista współpracując z wybitnymi muzykami młodego pokolenia jak Emil Szymański (skrzypce) czy Katarzyna Brzezińska (akordeon). Stypendysta „Świątnickiej Kuźni Talentów” (2018/2019 oraz 2019/2020), Małopolskiego programu Stypendialnego za szczególne osiągnięcia artystyczne (2019/2020 oraz 2020/2021), a od roku szkolnego 2019/2020 należy do programu pomocy wybitnie zdolnym Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci. Został też uhonorowany Stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za osiągnięcia w roku szkolnym 2020/2021.

Od 2023 roku jest stypendystą Fundacji Pro Musica Bona.